Alarmsysteem huis: Waarop moet je letten?

Alarmsysteem huis

Als je je woning beter wil beveiligen tegen inbrekers dan zijn er gelukkig verschillende manieren om dat te doen. Een alarmsysteem huis kopen en plaatsen is daar ongetwijfeld de beste van. Niet alleen gaat zo’n systeem je veiligheidsgevoel verbeteren, het biedt ook een meerwaarde bij de verkoop van je woning.

Hoe dan ook zijn er verschillende redenen om een alarmsysteem huis te kopen, waarvan een verhoogde veiligheid natuurlijk de grootste is. Niettemin zijn er bepaalde zaken waar je als koper best op let om het beste uit je aankoop te halen. Een alarmsysteem huis is immers een belangrijke investering voor de veiligheid van je huis en verdient dan ook alle nodige aandacht!

Het beste alarmsysteem huis kiezen

Eerst en vooral is het van belang om uit te maken welk soort systeem je nodig hebt. Over het algemeen kunnen drie verschillende types onderscheiden worden, met elk hun voor- en nadelen:

 • een draadloos alarmsysteem
 • een bedraad alarmsysteem
 • een hybride alarmsysteem

Als je kiest voor een draadloos systeem dan zijn er geen verbouwingen nodig om het alarm te installeren, terwijl dat bij een bedraad type wel zo is. Een hybride alarmsysteem huis biedt dan weer het voordeel dat je het volledig naar eigen wens kan uitbreiden.

De installatie van het systeem

Eenmaal je het beste alarmsysteem huis hebt gekozen, moet je dit natuurlijk ook nog installeren. Dit kan je ofwel zelf doen, ofwel laten doen door een specialist. Hoewel de installatie van een alarm een niet al te ingewikkelde opdracht is, biedt een professionele hand natuurlijk nog altijd voordelen. Zo ben je altijd zeker van een kwalitatief resultaat en een systeem dat naar behoren werkt. Let bij de installatie wel op de volgende punten:

 • heeft de installateur een INCERT-erkenning?
 • heeft de installateur referenties?
 • moet je een onderhoudscontract afsluiten of doe je de controles zelf?

Er komt natuurlijk nog meer bij de installatie van een dergelijk systeem kijken. De volgende zaken hebben vooral betrekking op het alarmsysteem huis zelf:

 • is het systeem aan de leefgewoontes van de inwonenden aangepast?
 • is er sprake van een ruimte- en raambeveiliging?
 • werken de bedieningspanelen van het systeem naar behoren?
 • waar bevindt de centrale van het systeem zich?

De detectoren van het alarm

De detectoren of sensoren van een alarmsysteem huis zijn één van de belangrijke onderdelen bij het zoeken naar het beste alarmsysteem huis. Deze zorgen er immers voor dat ongewenste bezoekers opgemerkt worden en dragen dus bij aan de veiligheid van de woning of het pand. Daarbij zorgen de sensoren ervoor dat, als er zich iets voordoet, een melding wordt verstuurd om hulp in te roepen. Houd hierbij rekening met de volgende factoren:

 • is de reikwijdte van de detectoren groot genoeg voor de betreffende ruimte?
 • beschikt het systeem over een magneet- en glasbreukdetector?
 • welke detectoren zijn inbegrepen in het systeem?
 • maak komaf met eventueel ‘vals alarm’: erg belangrijk bij de plaatsing van het alarmsysteem huis!

beste alarmsysteem huisDe camerabeveiliging van het alarmsysteem

Alarmsystemen beschikken tegenwoordig altijd over meerdere verschillende camera’s die over het hele huis of pand verspreid zitten. Doorheen de jaren hebben er echter zoveel verschillende types beveiligingscamera’s de kop opgestoken dat het soms niet meer duidelijk is welke camera nu het meest geschikt is voor welke situatie. Een overzicht van de verschillende mogelijkheden is hier dan ook op zijn plaats om het beste alarmsysteem huis te kunnen kopen:

– Dummy camera’s. dit zijn camera’s die eigenlijk niet echt zijn maar wel zo lijken. Zo worden inbrekers afgeschrikt.

– Bedrade of draadloze camera’s. Er zijn tal van verschillende camera’s verkrijgbaar die communiceren via Wifi. Dat is vooral interessant omdat er dan geen kabels geplaatst moeten worden.

– Controle vanop afstand. Als je vaak weg bent van huis en ook in het buitenland zicht wil hebben op wat er gebeurt in huis, dan is een IP-camera de beste optie. Op die manier kan je overal en altijd inloggen en de beelden bekijken.

De communicatiekiezer van het alarmsysteem

Ook erg belangrijk bij de aankoop van een alarmsysteem huis is dat je de juiste communicatiekiezer koopt. Zo’n kiezer is verantwoordelijk voor het verzenden van meldingen naar een bepaald telefoonnummer of een meldkamer. Als je een alarmsysteem kiest dat erg uitgebreid is dan krijg je er de communicatiekiezen doorgaans zo bij, maar lang niet altijd. Genoeg tijd en aandacht besteden aan de juiste kiezer is hoe dan ook belangrijk!

Er zijn over het algemeen drie soorten communicatiekiezers:

PSTN: bij PSTN wordt beroep gedaan op een soort alarm-spraak rapport, door middel van een telefoon. Je kiest volledig zelf waar deze rapportages naar verstuurd worden: naar jezelf, een buurman- of vrouw, of de meldkamer. Als je de melding naar de meldkamer laat versturen dan kan overigens meteen ingegrepen worden. Het grote voordeel van een PSTN kiezer is dat dit veruit de goedkoopste optie is van allemaal.

LAN: een dergelijke kiezer wordt geïnstalleerd als de communicatie met de meldkamer via een vaste telefoon of via het internet moet verlopen. LAN kiezers zijn tegenwoordig echter iets minder in trek. Er bestaan wel nog systemen die in combinatie gebracht kunnen worden met een modern alarmsysteem.

GSM: een GSM kiezer geeft je de mogelijkheid om bij nood automatisch een bericht te versturen naar de alarmcentrale en eventuele telefoonnummers die je zelf hebt ingesteld. Daarbij kan je een dergelijke communicatiekiezer ook gebruiken om spraak- rapportages te versturen en is er ondersteuning mogelijk voor het internet. Dit systeem kost van alle mogelijkheden echter wel het meest.

Het beste alarmsysteem huis kiezen, een hele opdracht

Het mag duidelijk zijn dat het beste alarmsysteem huis kiezen geen eenvoudige klus is. Er moet rekening gehouden worden met tal van factoren, die elk hun invloed hebben op de uiteindelijke veiligheidsgraad van de woning of het pand. Eenmaal je echter het beste alarmsysteem huis gevonden hebt voor jouw situatie, kan je genieten van een beveiligde woning die inbrekers geen kans meer geeft en ongetwijfeld bijdraagt aan het wooncomfort in huis. Voor het beste alarmsysteem huis, bekijk het aanbod van www.beveiligingzaak.nl!

Gerelateerd Nieuws

Theme Settings